Sabudana Khichdi Recept Böjthöz Vagy Vrathoz

Ha van olyan étel, amely elengedhetetlen a böjt- vagy vrat-szezonban az indiai szubkontinensen, akkor annak a Sabudana Khichdinek kell lennie. A szágógyöngyökkel vagy sabudanával, főtt burgonyával, pörkölt földimogyoróval és néhány fűszerrel készült Sabudana Khichdi Recipe a hindu fesztiválok, például a Navratri, Mahashivratri és Ekadashi böjt napjaiban a legnépszerűbb. Sok embernek számos módja van az elkészítésének. Azonban itt sok teendőt megosztottam a legtökéletesebb, nem ragadós maharasztriai stílusú khichdihez, amely sabudanával készült. Ez az a recept, amit évtizedek óta készítek.

A sabudana khichdit zöld peremű, krémszínű tányérban szolgálják fel, sárgaréz kanállal és szöveges rátétekkel.

Sabudana Khichdiről

Ez a Sabudana Khichdi recept egy egyszerű és ízletes snack, amelyet a vrat vagy a böjt napjai alatt is elkészíthet. Ennek a khichdinek a elkészítéséhez azonban némi jártasság és tapasztalat szükséges, amiben a sabudana gyöngyök nem ragadnak, vagy csomós masszává váltak.

A Sabudana a hindi „szágó” vagy „tápiókagyöngy” kifejezés, és a manióka növény gyökereiből készül. A növény másik neve tápióka vagy yuca.

Mivel természetesen növényi eredetű élelmiszer és gluténmentes is, remek vegán alternatíva, valamint a búza alapú lisztek ízletes helyettesítője. Egy másik szágó kedvencem ez a Sabudana Vada .

A Sabudana Khichdi elkészítésekor az áztatási időt a tápióka vagy a szágógyöngy típusának megfelelően kell beállítani. Egyes fajták esetében 2-3 óra is megfelelő, egyes fajtákat pedig 3 óránál tovább vagy egy éjszakán át kell áztatni. Tehát ennek megfelelően áztasd be a sabudana gyöngyöket.

Az áztatáshoz csak fedje le a szágógyöngyöt vízzel, és már kész is. Az alábbi lépésekben említettem, hogyan lehet tesztelni a receptben tökéletesen használható áztatott sabudana gyöngyöket.

Ebben a Sabudana Khichdi receptben bemutattam a szágógyöngyök egy éjszakán át történő áztatásának lépésről lépésre történő változatát is. Az áztatási időt azonban szabadon módosíthatja a tápiókagyöngy minőségének megfelelően.

Ez a Sabudana Khichdi nem csak egy finom étel, amiben felnőttem, számtalanszor. Tele van szénhidráttal és csak a földimogyoróból származó fehérjékkel. A Sabudana szénhidrátban gazdag, ezért ez az étel laktató snack lehet.

sabudana khichdi zöld peremű, krémszínű tányérban tálalva.
Útmutató lépésről lépésre

Hogyan készítsünk Sabudana Khichdit

Áztassuk Sabudanát

1. Öblítsen le 1 csésze sabudana-, szágó- vagy tápiókagyöngyöt néhányszor folyó vízben, amíg az összes keményítő el nem mosódik. Öblítés közben használhat szűrőedényt.

Áztassa a sabudanát vízben. A víz szintje 1-1,5 hüvelykkel lehet a sabudana felett.

Az alábbi képen a sabudana gyöngy már átázott. A sabudana minőségétől függően éjszakára vagy néhány órára áztathatja őket.

Mindig egy éjszakán át áztatom, mert 2-3 órás áztatás után sem puhulnak meg.

Áztatott sabudana egy tálban a sabudana khichdi recepthez.

2. Annak ellenőrzésére, hogy a sabudana megpuhult-e vagy sem, könnyen meg kell tudni nyomni a sabudanát, és könnyen pépesíteni kell.

Ha van némi keménység a szágógyöngy közepén, akkor adjunk hozzá néhány evőkanál vizet a tálba. Fedjük le és hagyjuk még 30 percig.

Vegye figyelembe, hogy a gyöngyöket alaposan meg kell puhítani. Ha a közepe kemény, a khichdi nem lesz jó állagú, mivel a sabudana nem fog jól megfőni.

a sabudana ellenőrzése egy kanálban a sabudana khichdi recepthez.

3. Szűrő vagy szűrőedény segítségével szűrje le az összes vizet a sabudanából. Nagyon jól szűrjük le, mert ne legyen extra víz a sabudanában. Tartsa félre.

Ne felejtse el nagyon jól leereszteni a vizet. A szágógyöngybe ömlött víz pépessé vagy pépessé teszi a khichdit.

víz szűrése áztatott sabudanából a sabudana khichdi recepthez.

Főzzük a burgonyát

4. Amíg a sabudana beázik, megfőzhet 2 közepes méretű burgonyát egy serpenyőben vagy tűzhelyen, és félreteheti.

Nyomás alatti főzéshez csak annyi vizet öntsünk hozzá, hogy a burgonyát ellepje, majd főzzük közepes lángon 4-5 sípig.

A burgonyát Instant Potban is megpárolhatja, hozzáadva a szükséges mennyiségű vizet.

burgonya főzése gyorsfőzőben a sabudana khichdi recepthez.

5. Amikor a nyomás természetes módon lecsökken a tűzhelyben, csak a fedőt nyissa ki. Vegye ki a burgonyát, és hagyja felmelegedni vagy teljesen kihűlni. Ezután meghámozzuk és feldaraboljuk őket.

A burgonyafőzés helyett akár sekélyen meg is sütheti a burgonyát, majd hozzáadhatja a khichdihez.

meghámozott és apróra vágott burgonyát

Készítsen mogyoróport

6. Melegítsen fel egy kadai (wok) vagy egy serpenyőt. Adjunk hozzá ½ csésze földimogyorót (moongphali).

Földimogyoró hozzáadva egy serpenyőben a sabudana khichdi recepthez.

7. Tartsa a hőt közepesen alacsonyra, és gyakran keverje meg, és pirítsa meg a földimogyorót.

földimogyoró pirítása egy serpenyőben a sabudana khichdi recepthez.

8. Addig pörköljük, amíg a földimogyoró ropogós nem lesz. Látni fogja, hogy a földimogyoró héja megbarnul vagy elszenesedett.

földimogyoró pirítása egy serpenyőben a sabudana khichdi recepthez.

9. Kapcsolja le a hőt, és tegye félre a földimogyorót, hogy kihűljön. A földimogyoró héját eltávolíthatja, ha akarja.

pörkölt földimogyoró a serpenyőben a sabudana khichdi recepthez.

10. Adja hozzá a kihűlt pörkölt földimogyorót egy kis darálós edénybe vagy turmixgépbe.

Pörkölt földimogyoró hozzáadva egy daráló edénybe a sabudana khichdi recepthez.

11. Az impulzus opciót használva porítsa durvára a földimogyorót. Ne őrölje egyből, mert akkor a földimogyoró felszabadítja zsírját.

Részekben és néhány másodpercig őröljük, mivel csak durva vagy félfinom mogyoróport kell készítenünk. Akár mozsártörővel is durvára poríthatja a földimogyorót.

Mogyorópor a daráló edényében a sabudana khichdi recepthez.

12. A jól lecsepegtetett és beáztatott szágógyöngyöt keverőtálba, tányérba vagy tálcába szedjük. Ezután adjuk hozzá az őrölt mogyoróport.

Mogyorópor hozzáadva a sabudanához a sabudana khichdi recepthez.

13. Adjon hozzá ízlés szerint étkezési kősót ( sendha namak ) és ½-1 teáskanál cukrot.

A hindu böjt ételekben kősót használunk. Ha rendszeres vagy nem böjt napokon készíti ezt az ételt, akkor a kősót felcserélheti a normál sóval.

sót és cukrot adunk a sabudana-mogyorópor keverékhez a sabudana khichdi recepthez.

14. Nagyon jól keverjük össze egy kanállal.

keverjük össze a keveréket.

Készíts Sabudana Khichdi-t

15. Melegíts fel 3 evőkanál földimogyoró-olajat vagy ghí-t (vagy az általad választott olajat) egy nehéz kadaiban vagy serpenyőben. Tartsa a hőt alacsony vagy közepesen alacsony szinten.

ghí-t melegítünk egy serpenyőben.

16. Adjunk hozzá 1 teáskanál köménymagot.

köménymag a forró ghí-hez.

17. Hagyja, hogy megropogjanak és megpiruljanak.

ropogós köménymag.

18. Ezután adjunk hozzá 1 apróra vágott zöld chilit (kb. ½-1 teáskanál apróra vágva).

apróra vágott zöld chili hozzáadva a ghí-hez.

19. Közepes-alacsony lángon sütjük néhány másodpercig.

zöld chilit sütünk néhány másodpercig.

20. Most hozzáadjuk az apróra vágott főtt burgonyát.

apróra vágott főtt burgonya kockákat adunk a serpenyőbe.

21. Keverjük össze és pároljuk közepes-alacsony lángon egy percig.

burgonya pirítása.

22. Ezután adjuk hozzá a sabudana-mogyorópor keveréket.

sabudana-mogyoró por keveréket adunk a serpenyőbe.

23. Nagyon jól keverjük össze.

sabudana-mogyoró por keveréket jól elkeverjük a burgonyával.

24. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 3-5 percig pároljuk.

sabudana-burgonya keveréket pirítva.

25. Addig pároljuk, amíg a szágógyöngy áttetszővé nem válik. Kóstoljon meg néhány főtt sabudana gyöngyöt. Nem szabad nyers ízt kapnia.

Ha megsült, kapcsoljuk le a tüzet. Ne süssük túl, mert a sabudana csomós és rágós lesz.

főtt sabudana khichdi.

26. Ezután adjunk hozzá 1 teáskanál citromlevet, hogy ízesítsük.

citromlé hozzáadása a sabudana khichdihez.

27. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál apróra vágott korianderlevelet. Ha nem eszik korianderlevelet böjt közben, akkor kihagyhatja.

apróra vágott korianderlevél a főtt sabudana khichdihez.

28. Jól keverjük össze.

koriander leveleket jól elkeverjük a khichdiben.

29. A Sabudana Khichdit forrón vagy melegen tálaljuk. Tálalás közben néhány korianderlevéllel és friss kókuszreszelékkel is díszíthetjük.

A sago khichdi-t eheted úgy, ahogy van, vagy édesített túró (joghurt) vagy kókuszos csusza mellé, amely kifejezetten böjt napokra készült.

A sabudana khichdit zöld peremű, krémszínű tányérban, sárgaréz kanállal szolgálják fel.

Szakértői tippek

 1. A szágó öblítése: A sabudana gyöngyöket szűrőedényben, folyó víz alatt alaposan öblítse le, amíg azt nem érzi, hogy az összes keményítőt leöblítette és elmosta. Ez az alapos öblítés segít eltávolítani a felesleges keményítőt, amitől a sabudana khichdi csomós, pépes és ragadós lesz.
 2. Szágó áztatása: Tegye át a megmosott és lecsepegtetett sabudanát egy tálba. Öntsön vizet az edénybe úgy, hogy a szintje 1–1,5 hüvelyk felett legyen. Fedjük le a tálat, és hagyjuk a sabudana gyöngyöket 3-4 órán keresztül vagy egy éjszakán át. Az időtartam a sabudana gyöngy minőségétől függ.
 3. Sabudana minősége: A sabudana minőségétől függően kevesebb vagy több órát is igénybe vehet az áztatás, vagy kevesebb vagy több vízre lesz szükség. Főzés előtt ellenőrizze a beáztatott sabudanát. Nyomja meg néhány gyöngyöt. Könnyen kell pépesíteniük.
 4. A Sabudana nem ázott jól: Ha a közepén keménységet érez, adjon hozzá néhány evőkanál vizet, és hagyja még 30 percig. Ha a sabudana nincs megfelelően beáztatva, és a közepe kemény, akkor nem sül jól. A jó állag és íz érdekében a beáztatott sabudanát jól meg kell puhítani.
 5. Áztatott sabudana leszűrése: Szűrőszűrő vagy szita segítségével szűrjük le a vizet a sabudana kútból. A túlzott nedvességtől a khichdi pépes, ragadós, csomós és pépes lesz.
 6. Serpenyő típusa: Az étel elkészítéséhez használjon jól fűszerezett, vastag fenekű és nehéz serpenyőt vagy wok-ot. Egy könnyű súly vagy egy nem fűszerezett serpenyő ahhoz vezethet, hogy a sabudana hozzáragad a serpenyőhöz, és akár meg is pirulhat.
 7. Méretezés: Ezt a Sago Khichdi receptet könnyedén felezheti vagy megkétszerezheti.

További tippek

 1. Burgonya főzése: A burgonya főzhető, párolható vagy kisüthető, mielőtt a khichdihez adná. Mindig megfőzöm, és néha külön-külön is kisütöm. Ügyeljen arra, hogy csak villára főzzük őket.
 2. Zsírok: Mogyoróolajat vagy ghí-t használhatunk a khichdi elkészítéséhez. Vagy döntsd el, hogy az általad választott zsírt használod, vagy azt, amelyet általában a böjt- vagy vrat étel elkészítéséhez használsz.
 3. A sabudana főzése: Ne főzzük túl a sabudanát, mert száraz, rágós és sűrű lesz. Főzés után kellemes puhanak kell lennie.
 4. Gyógynövények és fűszerek: A zöldpaprika és a korianderlevél elhagyható. Nyugodtan vegye be vagy zárja ki azokat a fűszereket vagy gyógynövényeket, amelyeket általában a böjt során használ.
 5. Só: Ha böjti napokra készíti a khichdit, adjon hozzá ehető kősót (sendha namak) a khichdihez. A nem böjtölő napokon szokásos sót is adhat hozzá.

Variációk

Az ebben a bejegyzésben található Sabudana Khichdi receptemen kívül itt van egy másik változat is ennek a vrat-barát ételnek az elkészítéséhez. Ezt a verziót az egyik olvasóm, Minal osztotta meg.

Módszere szerint a Sago Khichdi serpenyőben való főzése segít abban, hogy a tápiókagyöngy szárazon és elkülönítve maradjon. Emellett nagyon kevés olajat kell használni.

Így járj el:

 • Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a köménymagot (jeera) és a curry leveleket, és kicsit megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, és sim-en (alacsony lángon) addig sütjük, amíg a burgonya meg nem fő. Alternatív megoldásként fedővel letakarhatjuk, hogy felgyorsítsuk a főzést.
 • Közben keverjük össze a beáztatott és lecsepegtetett sabudanát, darált földimogyorót vagy földimogyoróport, apróra vágott korianderlevelet (koriander), sót, némi feketeborsport, piros chiliport, apróra vágott zöld chilit, és jól keverjük össze kézzel. Tartsa félre.
 • Ellenőrizze, hogy a burgonya megfőtt-e. Ha kész, adjuk hozzá az elkészített sabudana keveréket a burgonyához, és jól keverjük össze.
 • Sózzuk, csöpögtessünk nagyon kevés vizet a keverékre, fedjük le, és lassú tűzön főzzük 2 percig.
 • Jól keverjük össze, és élvezzük a sago khichdi-t.

Hozzávalók

 • csésze sabudana – szágó vagy tápióka gyöngy, 150 gramm
 • szükség szerint víz a sabudana áztatásához
 • burgonya – közepes méretű
 • ½ csésze földimogyoró – pörkölt
 • 8-10 currylevél – opcionális
 • teáskanál reszelt gyömbér – opcionális
 • zöld chili – apróra vágva vagy ½-1 teáskanál
 • teáskanál köménymag
 • ¼ csésze kókusz – reszelt, friss – opcionális
 • ½-1 teáskanál cukor vagy igény szerint
 • ½-1 teáskanál citromlé (opcionális) vagy igény szerint
 • evőkanál mogyoróolaj vagy ghí
 • kősó – ehető és élelmiszer minőségű, (sendha namak) igény szerint
 • 1-2 evőkanál korianderlevél – apróra vágva, opcionális
A recept elkészítése közben akadályozza meg, hogy a képernyő elsötétüljön

Utasítás

Készítmény

 • A sabudanát alaposan öblítse le vízben. Ezután áztassa be a sabudanát egy éjszakára vagy 3-5 órára.
 • Miután a sabudana kellően beázott, ellenőrizze, hogy puha lett-e vagy sem.
 • Ehhez vegyen néhány gyöngyöt, és nyomja meg őket az ujjaival. Könnyen össze kell pépesíteni őket.

  Ha keménységet érez a sabudana gyöngy közepén, adjon hozzá néhány evőkanál vizet a tálba. Fedjük le és hagyjuk még 30 percig ázni.

 • A beáztatott sabudanából alaposan csepegtessük le az összes vizet, és tegyük félre.
 • A burgonyát megfőzzük, majd amikor meleg, meghámozzuk és feldaraboljuk.
 • Egy serpenyőben szárazon pirítsuk meg a földimogyorót, amíg meg nem pirul, majd ha kihűlt, mozsártörővel vagy száraz darálóval durva port készítünk.
 • A durvára tört földimogyorót, a sót és a cukrot összekeverjük a lecsepegtetett sabudanával.

Sabudana Khichdi Készítése

 • Most hevítsünk mogyoróolajat vagy ghí-t. A köményt először kis-közepes lángon pirítsd meg és pirítsd meg.
 • Most hozzáadjuk a curry leveleket, ha használunk, és a zöldpaprikát. Pár másodpercig pirítjuk, majd ha használunk, hozzáadjuk a reszelt gyömbért.

  Mind a currylevél, mind a gyömbér nem kötelező, és kihagyható. 

 • Pár másodpercig pároljuk, amíg a gyömbér nyers aromája el nem tűnik. Most adjuk hozzá az apróra vágott főtt burgonyát, és pirítsuk egy percig.
 • Adjuk hozzá a sabudanát. Folyamatosan keverje alacsony lángon körülbelül 3-5 percig. 
 • Amikor a sabudana elveszti átlátszatlanságát és kezd áttetszővé válni, megfőzik.
 • Ne süssük túl, mert csomós és kemény lesz.
 • Lekapcsoljuk a tüzet, és hozzáadjuk a citromlevet és az apróra vágott korianderleveleket. Jól összekeverni.
 • Tálalás közben díszítsük néhány korianderlevéllel, és meglocsoljuk egy kevés citromlével. Akár friss kókuszreszeléket is tehetünk a tetejére. 
 • A Sabudana Khichdit forrón vagy melegen tálaljuk. Illetve tálalhatod édesített túrós körettel vagy böjtös hozzávalókból készült satvik kókuszos csuszával.

Videó

Megjegyzések

 1. A sabudana gyöngyöt alaposan öblítse le vízben, hogy megszabaduljon a felesleges keményítőtől.
 2. A sabudana minőségétől függően kevesebb vagy több vízben, vagy kevesebb vagy több ideig áztassa őket. Ha a sabudana nincs megfelelően beáztatva, és ha a közepe kemény, akkor nem sül jól. Ahhoz, hogy a khichdi jó állaga és íze legyen, az áztatott sabudanát nagyon jól meg kell puhítani.
 3. Miután a sabudana gyöngyöket jól beáztattuk, alaposan csepegtessük le az összes vizet. Ha maradt víz, akkor ez a szágó khichdi pépes vagy pépes lesz.
 4. A burgonyát meg lehet főzni, párolni vagy sütni, majd hozzáadni a sabudana khichdihez. Általában megfőzöm vagy párolom a burgonyát, és néha megsütöm.
 5. Ha szeretné, kihagyhatja a zöld chilit és a korianderlevelet.
 6. Az Ekadashi, Navratri és Mahashivratri alatti hindu böjthöz adjon ehető kősót ( sendha namak ) a sabudana khichdi-hez.
 7. A recept könnyen felezhető vagy duplázható.

Táplálkozási információ (hozzávetőleges értékek)

Táplálkozási tények
Sabudana Khichdi Recept böjthöz vagy Vrathoz
Mennyiség adagonként
Kalória 577Kalória a zsírból 261
% Napi érték*
Zsír 29g45%
Telített zsír 6g38%
Többszörösen telítetlen zsír 7g
Egyszeresen telítetlen zsír 13g
Nátrium 518 mg23%
kálium 792 mg23%
Szénhidrát 73g24%
Rost 10g42%
Cukor 4g4%
Fehérje 9g18%
A-vitamin 121 NE2%
B1-vitamin (tiamin) 0,2 mg13%
B2-vitamin (riboflavin) 0,1 mg6%
B3-vitamin (niacin) 36 mg180%
B6-vitamin 1 mg50%
C-vitamin 86 mg104%
E-vitamin 3 mg20%
K-vitamin 3 µg3%
kalcium 50 mg5%
B9-vitamin (folsav) 362 µg91%
vas 2 mg11%
Magnézium 82 mg21%
Foszfor 181 mg18%
Cink 1 mg 7%

Leave a Comment