Thepla | Gudzsaráti Methi Thepla Recept

Az enyhén kesernyés és csodálatosan fűszerezett Methi Thepla sós lapos kenyerek, amelyeket a nap bármely szakában finom falatként fogyaszthatunk. Fényképekkel és videóval ellátott lépésről lépésre bemutatom, hogyan készítheti el egyszerűen ezt a klasszikus Thepla receptet friss görögszéna levelekkel és teljes kiőrlésű búzaliszttel. Emellett kaphat ízletes ajánlatokat a Methi Theplával!

egy methi thepla tekercs ferdén elhelyezve öt egymásra helyezett methi thepla tekercs fölött fehér tányéron kék fekete táblán, bal felső sarokban raita oldallal

Miből készül a Thepla?

A Thepla ízletes lapos kenyerek, amelyeket fűszerekkel, gyógynövényekkel, joghurttal, teljes kiőrlésű búzaliszttel és kölesliszttel készítenek, zöldek vagy zöldségek hozzáadásával vagy anélkül.

A Methi thepla friss görögszéna (methi) levelekből és teljes kiőrlésű lisztből készül. Ezek a levelek enyhén keserűek, enyhén juhar illatúak, és nyersen és főzve is fantasztikus illatúak.

A görögszéna is meglehetősen egészséges, és arról ismert, hogy segít csökkenteni a gyulladást és a vércukorszintet.

Fűszerekkel és teljes kiőrlésű búzaliszt, grammliszt, cirokliszt és gyöngykölesliszt keverékével kombinálva a methi mély földes íze gyönyörűen kiegyensúlyozott.

A thepla tésztát ezután elsimítják és enyhén megpörkölik, hogy zsenge és puha lapos kenyereket készítsenek, amelyek ízletesek snackként vagy szórakoztató köretként.

A Methi thepla jól párosítható szinte bármilyen sós vagy édes mártogatós szósszal, mangós savanyúsággal vagy tejszínes joghurttal. Olvassa tovább az egyszerű lépéseket és tippeket (plusz videót!) a legjobb görögszéna recept elkészítéséhez!

methi thepla tekercsek függőlegesen egymásra halmozva fehér négyzet alakú tányérba sötétkék fekete táblára

Hogyan tárolja a görögszéna levelét?

Amint megvásárolták és hazakerültek, le kell szedni a leveleket a görögszéna száráról. Ezután alaposan mossa meg és szárítsa meg a leveleket, majd légmentesen záródó edényben vagy cipzáras zacskóban tárolja a hűtőszekrényben.

A leszakított methi leveleket acéltartályban szeretem tartani, és a levelek 4-5 napig frissek maradnak. Aztán amikor csak akarom, hozzáadhatok egy methi levelet a pakorashoz vagy a pulao-hoz és még a dalhoz is.

További tanácsokért a methi megfelelő tisztításához feltétlenül olvassa el ezt az Aloo Methi recept bejegyzést!

Útmutató lépésről lépésre

Hogyan készítsünk Methi Thepla receptet

Prep Methi Leaves

Mielőtt elkezdené a pla recept elkészítését, elő kell készítenie a methi leveleket, és elkészítenie kell a tésztát. Vágja le a leveleket a szárról, és szorosan csomagolja be egy 240 vagy 250 ml-es mérőedénybe. Csak a leveleket használja, a szárat ne.

1. Először készítse el a görögszénát: 1 csésze methi levelet alaposan öblítsen le hideg folyó vízben. Ezután alaposan csepegtessük le, és konyharuhával vagy papírtörlővel szárítsuk meg. A leveleket apróra vágjuk és félretesszük.

Tipp: A methi leveleket finomra kell vágni. Ha nem apróra vágjuk, akkor nehéz lesz a tésztát feltenni, és a levelek elszakíthatják a tésztát hengerléskor.

finomra vágott methi levelek

Készíts Thepla tésztát

2. Egy nagy keverőtálban adjuk hozzá a következő felsorolt ​​liszteket:

 • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
 • ¼ csésze besan- vagy grammliszt – helyettesítheti csicseriborsóliszttel
 • 1⁄4 csésze gyöngykölesliszt
 • ¼ csésze cirokliszt, az úgynevezett jowar liszt vagy jowar atta

Vegye figyelembe, hogy ha nincs vagy nem szeretne köleslisztet használni, egyszerűen hagyja ki, és adjon hozzá 1¼ csésze teljes kiőrlésű búzalisztet és ½ csésze besanlisztet.

lisztek thepla recept elkészítéséhez

3. Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a gyógynövényeket:

 • 1 hüvelykes gyömbér, reszelve vagy összetörve (mozsártörőben)
 • 1 vagy 2 zöld chili zúzott – körülbelül ½-1 teáskanál apróra vágott zöld chili vagy serrano paprika
 • ½ teáskanál piros chili por vagy cayenne bors
 • ½ teáskanál kurkuma por
 • ½ teáskanál köménypor
 • ½ teáskanál koriander por
 • ¾ teáskanál sót vagy szükség szerint adjunk hozzá
a lisztekhez hozzáadott fűszerek és fűszerek

4. Most hozzáadjuk az apróra vágott methi leveleket.

methi levelek hozzáadva

5. Az egészet jól összekeverjük.

methi levelek liszttel keverve

6. Ezután adjunk hozzá 4-5 evőkanál túrót vagy joghurtot. A vegán thepla elkészítéséhez adjunk hozzá 4 evőkanál vizet vagy vegán joghurtot.

túrót az összekevert lisztek tetejére

7. Ismét keverjük össze, és gyúrjuk tésztává. Ne adjunk hozzá további vizet dagasztás közben, mert a meti levelei vizet engednek fel.

tészta dagasztás alatt

8. Nagyon jól összegyúrjuk, hogy lágy, sima tésztát kapjunk. Ha szükséges, dagasztás közben egy-egy evőkanálnyi túrót adhatunk hozzá.

Tipp: Ha keménynek tűnik a tészta, adjunk hozzá néhány evőkanál túrót, és gyúrjuk össze. Ha ragacsos lesz a tészta, adjunk hozzá egy kis búzalisztet. Keverjük össze és folytassuk a gyúrást.

tészta puha sima golyóvá gyúrva methi thepla recepthez

9. Most készítsünk a tésztából 10 vagy 11 közepes méretű golyót.

tésztagolyókat sodorunk a tésztából

Laposkenyérbe forgatjuk

10. Egyesével dolgozva vegyünk egy thepla tésztagolyót, és enyhén szórjuk meg liszttel egy tiszta, enyhén lisztezett felületen.

lisztet szórunk tésztagolyóra

11. Használjon sodrófát a lapításhoz.

sodrófával apla gördítése

12. Forgassa a theplát kerek, körülbelül 5-6 hüvelyk átmérőjű laposkenyérré.

gurult thepla

Főzzön Methi Theplát

13. Melegítsen fel egy tawa-t vagy egy nagy serpenyőt közepesen magas lángon. Ha már felforrósodott, helyezze a lapított lapot a felületre.

Hagyja főni egy percig, amíg világos aranybarna nem lesz, vagy halvány légzsákokat lát a tetején.

serpenyőn vagy tawán forgatjuk a pla-t

14. Lapát segítségével fordítsa meg.

thepla megfordult néhány barna folttal a tetején

15. Enyhén kenje meg olajjal a felső oldalt a bevonáshoz, az alábbi képen látható módon.

olajat kenünk a plafonra egy acélkanállal

16. Fordítsa meg újra a thepla-t, amikor a második oldala félig megsült.

methi thepla újra megfordult

17. Most kenje meg egy kis olajjal ezt az oldalt is.

olajat kenünk acélkanállal a második oldalra

18. Folytassa néhányszor előre-hátra forgatását, és hagyja, hogy a thepla minden alkalommal körülbelül egy percig főzzön, amíg a lapos kenyér aranybarna nem lesz, egyenletes, kissé sötétebb barna foltokkal.

methi thepla egyenletesen pörkölt

19. Ha szükséges, a methi thepla-t spatulával megnyomhatja, hogy egyenletes főzést kapjon.

fekete spatulával megnyomva thepla

20. Megjegyzés: Mivel néhány óra múlva tervezem tálalni őket, jó adag olajat tettem bele, hogy puhák maradjanak. Ha azt tervezi, hogy azonnal tálalja őket, akkor kevesebb olajat adhat hozzá.

methi thepla jól főzött

21. Vegye ki a tálcát a serpenyőből, és tálalja egy roti kosárba vagy egy fedett tálba. Folytassa az összes thepla elkészítését így.

egy thepla tekercs ferdén elhelyezve öt egymásra helyezett methi thepla tekercs fölött fehér tányéron kék fekete táblán, bal felső sarokban raita oldallal

Mit együnk Theplával?

Tálalja a Methi Theplát sima túróval (joghurttal), citrommal vagy mangó savanyúsággal ,  mangó chutneyval vagy  mangó chundával . A görögszéna keserűsége tökéletesen párosul a mangó édességével!

Ezeket egy egyszerű Batata nu Shaak- al is megeheted . A Methi thepla köretként is illik a Masala Chai mellé . Én is szeretem Dal Fryvel enni .

Hogyan kell tárolni a Methi Thepla-t?

A Methi thepla akkor a legjobb, ha azonnal vagy még ugyanazon a napon elfogyasztja. Túró nélkül készítve akár 3-4 napig is elállnak.

Tehát, ha néhány nap elteltével később szeretné elfogyasztani, ne adjon hozzá túrót, mert az csökkenti az eltarthatóságát. Egyszerűen gyúrja össze a tésztát vízzel. A kihűlt lepénykenyéreket légmentesen záródó edényben tároljuk, és szobahőmérsékleten tároljuk.

Jól fagynak is. Egyszerűen csomagoljon egy köteg lehűtött methi thepla-t fóliába, mielőtt egy légmentesen záródó fagyasztózsákban tárolná, és tárolja a fagyasztóban akár 3 hónapig.

Hűtőben felolvasztjuk, majd később serpenyőben a tűzhelyen vagy a sütőben néhány percig melegítjük, amíg meleg nem lesz.

Thepla Recept variációk

A pla receptúrának számos változata létezik, és minden családnak megvan a saját módszere és a hozzáadott liszt aránya. Készíts egy egyszerű thepla receptet, vagy adj hozzá néhány zöldséget, amelyek egészségesebbé teszik őket. Megosztottam néhány thepla recept variációt, és felsoroltam őket az alábbiakban.

 1. Lauki Thepla: Ezeket a puha lapos kenyereket palacktökkel készítem (opo tök, calabash). Az én lauki thepla receptem eltér a methi thepla receptjétől, amelyben nem adok bele köleslisztet, hanem csak teljes kiőrlésű lisztet és grammlisztet.
 2. Mooli Thepla : Ezek a zsenge fehér retekkel, teljes kiőrlésű búzaliszttel és fűszerekkel készült rusztikus lapos kenyerek egyszerűen finomak. Mind a mooli thepla, mind a mooli paratha különböző egyedi receptek. A mooli thepla elkészítéséhez keverjük össze a retket a liszttel, majd gyúrjuk lágy tésztává. De a paratha elkészítéséhez külön rétegként beletöltöd a reszelt retket a kicsavart tésztába.
 3. Sima Thepla: Készítse el a sima thepla recept legegyszerűbb változatát zöldségek nélkül. Ebben a receptben hagyd ki a görögszéna leveleket. Adjunk hozzá egy kis vizet a tészta gyúrásához. Kihagyhatja a köleslisztet is, és hozzáadhat 1½ csésze teljes kiőrlésű búzalisztet és ¼ csésze grammlisztet.
 4. Kasuri Methivel: A szárított görögszéna leveleket hindi nyelven „Kasuri Methi” -nek hívjuk . Ezek a szárított aromás levelek akkor hasznosak, ha nincs friss levele. Ebben a receptben a friss methi leveleket helyettesítheti Kasuri Methivel – egyszerűen adjon hozzá 2-3 evőkanálnyit. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet dagasztás közben.
 5. Egyéb zöldek: Ezt a thepla receptet elkészítheti zöld leveles zöldségekkel, például spenóttal vagy amarántlevéllel.

Szakértői tippek a legjobb Theplához

 • Lisztek: Különféle arányú lisztkombinációkat használhat. Azonban mindig adjunk hozzá több teljes kiőrlésű lisztet. Kisebb mennyiségű búzaliszttel a tészta rágóssá vagy keménysé válhat, és nem fogja tudni könnyen feltekerni a tésztát. Fontos tudnivaló, hogy ne növeljük túlságosan a gramm liszt (besan) mennyiségét. Ettől a methi thepla kemény és száraz lesz.
 • Tészta állaga: A tészta legyen sima, puha és rugalmas. Ha a tésztája keménynek tűnik, a tészta száraz és kemény lesz. A puha és ragacsos tésztával nem fogsz egyenletesen tekerni, és elszakadhat. A kemény tészta javításához adjunk hozzá néhány evőkanál túrót vagy vizet, és gyúrjuk össze. Ragadós tésztához adjunk hozzá egy kis búzalisztet.
 • Hosszabb tárolás: Ha utazásra szeretné elkészíteni a plafont, vagy néhány napig szeretné tárolni. Ezután adjunk hozzá körülbelül 3-4 evőkanál olajat a liszthez, miközben formázzuk a tésztát. Nem csak az olaj hozzáadása teszi puhává a tálcát, hanem segít néhány napig tartósítani is. Hagyja el a túró (joghurt) hozzáadását, mivel ez csökkenti a thepla eltarthatóságát.
 • Fűszerezés: A csípős theplához adj hozzá több zöld chilit és piros chili port. Ízlés szerint bármikor hozzáadhat kevesebb vagy több őrölt fűszert és zöld chilit.
 • Zsírok: A plasztika sütéséhez olaj helyett használhatunk ghit (tisztított vajat).
 • Egyéb zöldek:  Ezt a thepla receptet elkészítheti zöld leveles zöldségekkel, például spenóttal vagy amarántlevéllel.

Hozzávalók

 • csésze görögszéna levél (methi) – szorosan csomagolva
 • csésze teljes kiőrlésű liszt – 120 gramm
 • ¼ csésze gramm liszt (besan), 40 gramm
 • ¼ csésze gyöngykölesliszt (bajra liszt), 40 gramm
 • ¼ csésze cirokliszt (jowar liszt) vagy 40 gramm
 • hüvelyk gyömbér – pépesre törve
 • ½-1 teáskanál apróra vágott zöld chili vagy serrano paprika – pépesre törve
 • ½ teáskanál piros chili por vagy cayenne bors
 • ½ teáskanál kurkuma por
 • ½ teáskanál köménypor (őrölt kömény)
 • ½ teáskanál korianderpor (őrölt koriander)
 • ¾ teáskanál sót vagy szükség szerint adjunk hozzá
 • evőkanál olaj
 • 4-5 evőkanál Túró (joghurt) vagy víz a dagasztáshoz, vagy adjon hozzá igény szerint
 • olaj a pörköltéshez szükséges
A recept elkészítése közben akadályozza meg, hogy a képernyő elsötétüljön

Utasítás

Tészta Dagasztása

 • 1 csésze methi levelet alaposan öblítsen le vízben. Ezután leszűrjük és apróra vágjuk.
 • Egy keverőtálba vegyünk teljes kiőrlésű búzalisztet, besánt, ciroklisztet és gyöngyköleslisztet. Én köleslisztet használtam, de ha nincs, kihagyhatod. Ebben az esetben egyszerűen adjon hozzá 1,25 csésze teljes kiőrlésű lisztet és ½ csésze besant.
 • Adjunk hozzá minden fűszert és gyógynövényt.
 • Adjuk hozzá az apróra vágott methi leveleket. Mindent jól összekeverünk.
 • Adjunk hozzá túrót (vegán opcióhoz adjunk hozzá nagyon kevés vizet a túró helyett).
 • Ismét összekeverjük és tésztává gyúrjuk. Ne adjunk hozzá vizet dagasztás közben, mert a methi levelei vizet engednek ki.
 • Gyúrjuk lágy és sima tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá még túrót dagasztás közben.

Tengerre Sodorva Laposkenyérekre

 • Közepes méretű golyókat formálunk a tésztából.
 • Vegyünk egy közepes méretű golyót, és szórjunk rá egy kevés lisztet.
 • A sodrófával kezdjük el tekerni a thepla-t.
 • Sodorja őket körülbelül 5-6 hüvelyk átmérőjű kerekre.

Főzés Thepla

 • Forró tawa-ra vagy serpenyőre helyezze a thepla-t. Fordítsa meg, ha az egyik oldala részben megsült, körülbelül egynegyede vagy félig megsült. A tetején néhány halvány légzseb látható, és ez az az idő, amikor meg kell fordítania.
 • Ezt az oldalt megkenjük olajjal. Fordítsa meg újra a theplát, amikor a második oldala félig megsült.
 • Most kenje meg az olajat ezen az oldalon. Párszor megfordítjuk, amíg aranyszínű foltokat nem kapunk, és a methi thepla egyenletesen megfő.
 • Sütés közben spatulával is megnyomhatja a thepla-t.
 • Vegye ki és tartsa egy roti kosárban.
 • A methi thepla-t melegen vagy melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Felszolgálási Javaslatok

 • Élvezze a methi theplát sima túróval (joghurttal), citrommal vagy mangó savanyúsággal, mangó chutneyval vagy mangó chundával.
 • Ezeket egy egyszerű Batata nu Shaak-kal is megeheted. A Methi thepla köretként is illik Masala Chai-hoz vagy Ginger Chai-hoz.

Tárolás

 • A Methi thepla akkor a legjobb, ha azonnal vagy még ugyanazon a napon elfogyasztja. Túró nélkül készítve akár 3-4 napig is elállnak .
 • Tehát, ha néhány nap elteltével később szeretné elfogyasztani, ne adjon hozzá túrót, mert az csökkenti az eltarthatóságát. Egyszerűen gyúrja össze a tésztát vízzel. A kihűlt lepénykenyéreket légmentesen záródó edényben tároljuk, és szobahőmérsékleten tároljuk.
 • Jól fagynak is . Egyszerűen csomagoljon egy köteg lehűtött methi thepla-t fóliába, mielőtt egy légmentesen záródó fagyasztózsákban tárolná, és tárolja a fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig.
 • Hűtőben felolvasztjuk, majd később serpenyőben a tűzhelyen vagy a sütőben néhány percig melegítjük, amíg meleg nem lesz.

Videó

Megjegyzések

 • Lisztek: Különféle arányú lisztkombinációkat használhat. Azonban mindig adjunk hozzá több teljes kiőrlésű lisztet. Kisebb mennyiségű búzaliszttel a tészta rágóssá vagy keménysé válhat, és nem fogja tudni könnyen feltekerni a tésztát. Fontos tudnivaló, hogy ne növeljük túlságosan a gramm liszt (besan) mennyiségét. Ettől a methi thepla kemény és száraz lesz.
 • Tészta állaga: A tészta legyen sima, puha és rugalmas. Ha a tésztája keménynek tűnik, a tészta száraz és kemény lesz. A puha és ragacsos tésztával nem fogsz egyenletesen tekerni, és elszakadhat. A kemény tészta javításához adjunk hozzá néhány evőkanál túrót vagy vizet, és gyúrjuk össze. Ragadós tésztához adjunk hozzá egy kis búzalisztet.
 • Hosszabb tárolás: Ha utazásra szeretné elkészíteni a plafont, vagy néhány napig szeretné tárolni. Ezután adjunk hozzá körülbelül 3-4 evőkanál olajat a liszthez, miközben formázzuk a tésztát. Nem csak az olaj hozzáadása teszi puhává a tálcát, hanem segít néhány napig tartósítani is. Hagyja el a túró (joghurt) hozzáadását, mivel ez csökkenti a thepla eltarthatóságát.
 • Fűszerezés: A csípős theplához adj hozzá több zöld chilit és piros chili port. Ízlés szerint bármikor hozzáadhat kevesebb vagy több őrölt fűszert és zöld chilit.
 • Zsírok: A sütéshez olaj helyett használhatunk ghit (tisztított vajat).
 • Egyéb zöldek: Ezt a receptet elkészítheti zöld leveles zöldségekkel, például spenóttal vagy amarántlevéllel.

  Táplálkozási információ (hozzávetőleges értékek)

  Táplálkozási tények
  Thepla | Gudzsaráti Methi Thepla Recept
  Mennyiség adagonként (1 methi thepla)
  Kalória 136Kalória zsírból 54
  % Napi érték*
  Zsír 6g9%
  Telített zsír 1g6%
  Többszörösen telítetlen zsír 1g
  Egyszeresen telítetlen zsírok 1g
  Koleszterin 1 mg0%
  Nátrium 167 mg7%
  kálium 102 mg3%
  Szénhidrát 17g6%
  Rost 2g8%
  Cukor 1g1%
  Fehérje 4g8%
  A-vitamin 37 NE1%
  B1-vitamin (tiamin) 1 mg67%
  B2-vitamin (riboflavin) 1 mg59%
  B3-vitamin (niacin) 1 mg5%
  B6-vitamin 1 mg50%
  B12-vitamin 1 µg17%
  C-vitamin 1 mg1%
  D-vitamin 1 µg7%
  E-vitamin 2 mg13%
  K-vitamin 1 µg1%
  kalcium 101 mg10%
  B9-vitamin (folsav) 9 µg2%
  vas 2 mg11%
  Magnézium 27 mg7%
  Foszfor 71 mg7%
  Cink 1 mg7%

  Leave a Comment